Gepubliceerd: Kwaliteit van leven en fysiek functioneren na chemotherapie bij ouderen met kanker

Ouderen hebben een hoger risico op het krijgen van ernstige chemotherapie-gerelateerde bijwerkingen. Dit leidt tot meer ongeplande ziekenhuisopnames, zorgafhankelijkheid en vroegtijdig staken van de behandeling. Bijwerkingen hebben mogelijk ook een negatief effect op kwaliteit van leven. Echter is het effect van deze bijwerkingen op kwaliteit van leven en fysiek functioneren van ouderen met kanker niet onderzocht.

Deze studie laat zien dat het optreden van bijwerkingen van chemotherapie in kwetsbare patiënten het risico op een verslechterde kwaliteit van leven verhoogt. Een geriatrisch assessment en gepersonaliseerde aanpassingen van het behandelplan kunnen een belangrijke rol spelen in de verbetering van uitkomsten.

Het wetenschappelijke artikel is hier gratis te lezen: klik hier

 
 
 

1800 TENT deelnemers!

Afgelopen week hebben we de 1800ste TENT deelnemer geïncludeerd!
De deelnemers zijn in de zeven deelnemende ziekenhuizen behandeld, namelijk het LUMC, Hagaziekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis, Alrijne Ziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis, HMC en Antoni van Leeuwenhoek.

Wij willen alle deelnemers van de TENT studie hartelijk bedanken voor hun deelname. Op naar de 2000!

 
 
 

TENT resultaten gepresenteerd op SIOG congres in Geneve

Afgelopen oktober zijn meerdere resultaten van de TENT studie gepresenteerd op het International Society of Geriatric Oncology (SIOG) congres in Genève, Zwitserland:

  • Een speciale “metabolomics mortality score” (MMS) is voorspellend voor sterfte bij ouderen met kanker.
  • Kwetsbare ouderen met niet-uitgezaaide darmkanker laten geen achteruitgang van kwaliteit van leven en fysiek functioneren zien na darmkankeroperatie ten opzichte van ouderen zonder kwetsbaarheden.
  • Ouderen staan overwegend positief tegenover het oncogeriatrische zorgpad dat is geïmplementeerd in het LUMC in het kader van de TENT studie.
  • Hoewel bijna de helft van de oudere vrouwen met schaamlipkanker (vulvakanker) kwetsbaar is, wordt in het LUMC het merendeel van deze vrouwen niet verwezen naar de geriater of internist-ouderengeneeskunde.

 
Binnenkort hopen wij deze resultaten te publiceren.

 
 
 

Deelname nieuwe ziekenhuizen

Drie nieuwe ziekenhuizen hebben zich aangesloten bij de TENT studie: het Alrijne Ziekenhuis (Leiderdorp), het Groene Hart Ziekenhuis (Gouda) en het Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam).

Samen met het LUMC, Hagaziekenhuis, HMC en Reinier de Graaf doen er nu in totaal zeven ziekenhuizen mee aan de TENT studie.

 
 
 
 
 
 

500 TENT deelnemers vanuit het Hagaziekenhuis!

Dankzij het harde werk van onze collega’s in het Hagaziekenhuis, zijn er inmiddels ruim 500 deelnemers vanuit het Haga geïncludeerd in de TENT studie. Deze mooie prestatie hebben wij gevierd met TENT-taart.

Veel dank aan iedereen in het Haga die heeft deelgenomen aan de studie. Op naar de 1000!

 
 
 
 
 
 

1000e deelnemer geïncludeerd!

In februari 2020 hebben we het mooie aantal van 1000 deelnemers in TENT Studie bereikt. De deelnemers zijn in de drie deelnemende ziekenhuizen behandeld, namelijk het LUMC, Haga Ziekenhuis en Reinier de Graaf Gasthuis. Goed dat zo veel mensen mee willen doen aan dit onderzoek!

 
 
 

Deelname nieuwe ziekenhuizen

Antoni van Leeuwenhoek

Op dit moment worden in vier ziekenhuizen deelnemers voor de TENT Studie geïncludeerd. Het studie team is druk bezig om daar drie ziekenhuizen aan toe te voegen: het Alrijne ziekenhuis, het Antoni van Leeuwenhoek en het Groene Hart Ziekenhuis. Zodra hier meer over bekend is, volgt een nieuw bericht.